2019. július 1., hétfő

Ady Endre: Jóslások Magyarországról / Tanulmányok és jegyzetek a magyar sorskérdésekről (KRKT) - Jelenlegi ára: 900 Ft

Ady Endre: Jóslások Magyarországról / Tanulmányok és jegyzetek a magyar sorskérdésekről
Részlet a kötetből:
ADY ENDRE VÉGRENDELETE.
Azoknak szól ez a könyv, akik ismerik az országalapítás lázát. A magyarság ebben a lázban szenved szinte a honalapítás óta. Ez ama nem teljesedett s véget nem érő belső tevékenység, országgá s valósággá sohase nőtt » országos« álom, melynek számonkérő szemei elől lehetetlen kitérnünk, hacsak végképen ki nem szakadunk a Duna-Tisza tájához kötött magyar népi és sorsközösségből. Az országalapítás kísérleti útja pedig a honi végzetek szerint mindig a szellemi forradalom volt. A XVI-ik század prédikátorai, kik a Dózsa-lázadásnak irodalmi hangot és távlatot adtak, nem kisebb forradalmat hajtottak végre, mint Hajnóczyék (végeredményben szintén csak a lelkek terén), Rákóczi vagy pedig a XIX-ik század első felének reformnemzedéke, s forradalmi alakjai. A cél mindig az » ország« volt, a másik Magyarország, mely csupán belső síkon élt, melynek arcát csak töredékesen, félve, rejtve, irodalomba takarva lehetett napfényre hozni. Ady Endre írta utolsó versében, hogy » baljóslatú, bús nép a magyar, forradalomban élt«... Adynak kellett ezt megírnia, kiben a külső-belső magyar forradalom egész történelmi folyama felhömpölygött.
Adynak világjelentősége is van, de külön magyar jelentősége is. S mint magyar » jelentőség«: különb történelmi folyamat ő minden magyar költőnél és írónál, ő a XVI-ik század óta kialakult magyar történelmi ellenzék egyetlen személyiségbe forrva, az ellenzékiség, melyet bújdosó és daloló prédikátornak, szabad hajdúnak, » összeesküvőnek«, kurucnak, magyar jakobinusnak, Táncsicsnak és Petőfinek, Tolnai Lajosnak és agrárszocialistának, nyugatosnak, új radikálisnak és kisnemes Petúrnak hívtak. Ady rájött, hogy mekkora történelmi lehetőség, milyen viruló országcsírák szunnyadtak ebben a magyar ellenzékiségben s ráadásul megtetézte a maga mélybe fúró és kóborló, tájakon és égboltokon gyűjtő csodálatos szemeinek ajándékaival.
A program, mit Ady hirdetett, már századok óta készen volt. Dózsa ceglédi beszéde, Szkhárosi Horváth András prédikátor, a Balassa Menyhárt komédiájának névtelen szerzője, Heltai Gáspár, Méliusz Juhász Péter, a Martinovics-összeesküvés körül csoportosuló tiszta anyag, s a XIX-ik század hősi nemzedéke a Falu Jegyzőjét író Eötvöstől, Táncsics Mihályig s az » országházát« átkozó Vörösmartytól Petőfiig: mindnyájan e nagy művön dolgoztak. A művön, mely az egész nép felsorakozása a kultúra s az emberhez méltó élet birodalmába, mely egy egész nép szellemének elképzelt, gyönyörű kivirágzása. Adyban csupán aszú lett a borból nehéz, összetett izű, tápláló ital, melynek tüze és íze szinte már sok is egy nép táplálására és az emberiséghez kér utat.
oldalszám: 312

Jelenlegi ára: 900 Ft
Az aukció vége: 2019-07-22 12:01 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése