2021. november 14., vasárnap

Egynyári olajtök mag,magok KEZDŐ KERTÉSZEKNEK 10 mag - Jelenlegi ára: 250 Ft

Olajtök mag. 10 mag 250 forint. KEZDŐ KERTÉSZEKNEK Környezeti igénye Melegigényes növény. A magok csírázásához 8-10 ° C feletti hőmérséklet szükséges, optimális csírázási hőmérséklete 25 ° C körül van. Kelés után 10-15 ° C-on tartva jobban megerősödnek a gyökerek, mint ennél jóval magasabb hőmérsékleten. Magtermesztéskor a magérés időszakában magas hőmérséklet szükséges. Takarmányozási vagy étkezési célra alacsonyabb hőmérsékleten, hűvösebb klímán is termeszthető. A terméskötés idején szükséges hőmennyiség fajtánként változó. Fagyérzékeny. Késő tavaszi és kora őszi fagyok egyaránt veszélyeztetik a termesztést. Magyarország éghajlati viszonyai alkalmasak az olajtöknek. Hosszú nappalos, növekedéséhez 8-10 óránál hosszabb megvilágítás szükséges, amit nálunk a nyáron megkap. Árnyékba ne ültessük, mert tenyészideje erősen meghosszabbodik, emiatt magfogása bizonytalan lesz, valamint a terméskötés elmaradhat vagy csak egy-két kevés magvú, kisméretű termést fejleszt. Gyenge félárnyékot elvisel, így pl. kukoricával köztesként is vethető. Jő szárazságtűrő. A száraz viszonyok között legjobban termeszthető tökfélék egyike. Száraz homoktalajon is megkísérelhető a termesztése. Házikertben, palántás szaporítással kevésbé alkalmazkodik a szárazsághoz. Szeszélyes és egyenlőtlen hazai csapadékviszonyaink ellenére öntözés nélkül is termeszthető, de aszályos időben egy-kétszeri öntözést meghálál. A szélsőségesen rossz talajtípusok kivételével szinte minden talajon megterem és szép termést hoz. Talajigénye a laza szerkezetűek felé tolódik el, még akkor is, ha ezek jóval szárazabbak. Az erősen kötött, nedves agyagtalajokat kerüljük. Morzsalékos, közömbös kémhatású, meszes, homokos vályogtalaj az ideális számára. Betakarításra általában az ősz közepén (tenyészidő 150-170 nap) kerül sor, ekkorra már az érett, sárgacsíkos termések nagy részének a héja kemény (a köröm nem megy bele), kocsánya és szára száradni kezd. A kocsánnyal együtt levágott terméseket ajánlatos 5-10 napig utóérlelni. Az óvatosan, kézzel kiszedett magokat a jól utóérlelt termések bélanyagától könnyen elválaszthatjuk, így nem szükséges megmosni. A magokat vékonyán kiterítve, száraz, szellős helyen szárítsuk meg, hogy finom, ? ezüstös héjúak" legyenek. A magozás után fennmaradó nagy mennyiségű húsrész (húsvastagság: 3-4 cm) nemcsak takarmánynak, hanem tápanyagvisszapótlásra is alkalmas. Felhasználása A kimagozott terméshúsból igen finom lekvár készíthető, mert nagy a szárazanyag- és cukortartalma. A többi tökféléhez hasonló főzelék készítésére is alkalmas. A magok süteményekben dió, mandula vagy mogyoró helyett használhatók. A száraz magokban mintegy 50% nyerszsír és 30% nyersfehérje található, ugyanez a terméshúsban csak 1-2%-nyi. Olajnövényként a háborús években hasznosították. Olajának minősége a legértékesebb étolajokéval vetekszik. A félszáraz olajok közé tartozik, melyeknek több mint negyedét telített (palmitin-, sztearinsav), a fennmaradó részt pedig telítetlen (linol-, olajsav) zsírsavak teszik ki. A mag hűvös, sötét helyen hosszú ideig avasodás nélkül eltartható. Magjában jelentős (30%) az E-vitamin. Gyógyászati jelentősége egyre növekszik. Igen sok szelén is van a magokban, amely a gyulladásos folyamatok megakadályozásában (antioxidáns) játszik fontos szerepet. Agyműködést serkentő, idegrendszerre, prosztatára ható jótékony hatása miatt egyre több készítményben találkozhatunk vele. Az enyhén pörkölt, kissé sózott mag nemcsak élvezeti cikk, hanem fokozza a szervezet ellenálló képességét és a szellemi teljesítőképességet is.

Jelenlegi ára: 250 Ft
Az aukció vége: 2021-11-15 01:38 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése